Skip to main content

In het tijdperk van digitale kunst kunnen trends in grafisch ontwerp net zo snel verdwijnen als ze zijn ontstaan. Wat de laatste jaren modern is geweest, ziet er misschien helemaal verouderd uit in 2018. Hoewel sommige trends de tand des tijds hebben doorstaan, zijn anderen in een oogwenk verdwenen om ruimte te maken voor nieuwe moderne looks.

Dit is het jaar van gekke ontwerpen, experimenten en wilde verbeelding. Hoewel je sommige hiervan misschien een grote verrassing vindt, heb je misschien anderen zien komen. Laten we dus geen minuut meer verspillen. Tijd om te onthullen welke trends in grafisch ontwerp absolute hits zullen zijn in 2018.

Het “Glitch” effect

Het beschadigd beeld, het ‘glitcheffect’, is de laatste tijd een van de meest populaire trends in de digitale wereld geweest. Blijkbaar is wat eens irritant was voor de toeschouwer nu een echt gewenst effect geworden. Het is duidelijk dat fans van horrorfilms deze al eeuwen kennen. 2018 is het jaar waarin de glitch ook de grafische wereld overneemt.

Het “Ruined” effect

Voor zover we kunnen nagaan, zijn hedendaagse grafische ontwerpers geobsedeerd door de ‘kunst van het vernietigen’. Alles dat spatten, krabben, afscheuren, breken of elke andere vorm van het verpesten van de esthetiek van een compositie omvat, wordt in 2018 als modern beschouwd.

”Kleurkanalen” effecten

Spelen met kleurkanalen is alom populair bij ontwerpers. Met deze techniek kunnen ontwerpers grote illusionistische effecten creëren. Een hologram, een hallucinatie, een vervormde realiteit … dit alles heeft een grote invloed op de kijker, waardoor ‘kleurkanalen’ een van de betere grafische ontwerp trends in 2018 is.

Het jaar van ‘Double’.

We kunnen met vertrouwen zeggen dat 2018 het jaar van “double” zal zijn.

Double Exposure

Dubbele belichting is al enkele jaren een ding. Ondanks het feit dat sommige ontwerpers deze techniek een tijdje opzij hebben gezet, zien we zeker een stijging van ontwerpen met dubbele belichting die de kijker verbazen. Hier zijn een paar prachtige voorbeelden:

Dubbele belichting duotoon

“Ik zie dubbel” zal niet langer een post-likeur effect zijn. Deze trend is een hybride van Double Exposure en Duotone, plus het gebruik van kleurkanalen. In het kort wordt dubbelbelichting duotoon bereikt door het beeld te verdubbelen of door twee verschillende overlappende afbeeldingen in monochrome kleuren te gebruiken. Op deze manier bereiken ontwerpers een “ahead-of-time” effect.

Dubbel licht

Een ander belangrijk “double” onder grafische ontwerp trends 2018 is het dubbele kleurenlicht. Dit effect transformeert eenvoudige composities in nieuwe edgy, modern ogend werk. Dubbel licht is een effect dat kan worden bereikt met twee feitelijke lichtbronnen of kleurkanaalsplitsing. Hier zijn enkele trending voorbeelden.

Typografie blijft heersen!

Creatieve typografie

Creatieve typografie is een van de leiders voor trends in grafisch ontwerp 2018. Deze trend neemt eigenlijk al enkele jaren de leidende positie in en zal niet snel verdwijnen.

Als het op deze techniek aankomt, is verbeelding je sterkste troef. Creatieve typografie kan worden gecombineerd met andere technieken of alleen in het ontwerp worden gebruikt. Het maakt in beide gevallen indruk. Bekijk deze oogstrelende voorbeelden.

Bijgesneden typografie

Cropped typography was een hete trend voor 2017 en is nog steeds warm in 2018. De kunst om delen van de letters te wissen terwijl ze nog steeds leesbaar zijn vereist veel creativiteit en professionaliteit. Het effect is 100% de moeite waard. Bekijk hier onze bijdrage voor deze trend. Het betreft het logo voor Dutch Event Masters.

Chaotische typografie

Chaos werd uitgeroepen tot een van de toptrends voor 2017. Het lijkt erop dat voor grafische ontwerp trends in 2018 het zich zal vertalen in een chaotische typografie. Met andere woorden, zeg “Nee” tegen het aligneren en “Ja” tegen de onconventionele volgorde van letters en woorden.

Typografie als ‘Real Life Elements’

Een moderne grafische ontwerptrend is typografie die nauw samenwerkt met andere elementen van de compositie. Het behaalde effect: letters omgezet in echte objecten. Bekijk deze geweldige voorbeelden.

Negatieve ruimte. Een positieve trend.

Negatieve ruimte-ontwerpen

We noemden negatieve ruimte een positieve trend, niet omdat negatief en positief elkaar aantrekken in de natuurkunde, maar omdat in grafische esthetiek negatieve ruimtetechnieken behoorlijk positieve emoties oproepen.

In zijn aard is de negatieve ruimte een “lege” ruimte in het ontwerp die een bepaalde onderscheidende vorm vormt. De techniek is de laatste tijd een van de meest populaire en heeft nog steeds een leidende positie.

Negatieve ruimtetypografie

Ahh … typografie. Het is duidelijk dat de moderne trend een combinatie is van negatieve ruimte en typografie. Wat heel populair is, is dat elementen uit de achterkant door de bewoordingen naar voren komen. Dit is een andere vorm van interactie tussen typografie en compositie-elementen.

Heldere kleuren zijn er allemaal in.

Kleurrijke 3D-substantie

Heldere kleuren plus een 3D-compositie is een absolute winnende combinatie voor 2018. Met zoveel grafische ontwerptrends die strijden voor de leidende posities in 2018, zitten felle kleuren zeker aan de top van de hitlijsten. En hoe kunnen ze niet zijn als de klant wil: “Laat het poppen!”

Ja. Heldere kleuren kunnen zeker een ontwerp maken. Naar onze mening is dit een van de sterkste grafische ontwerptrends 2018. We denken ook dat dit een van de trends zal zijn in grafisch ontwerp 2019.

One Color 3D Design

De laatste tijd zien we steeds meer productpresentaties met dezelfde achtergrondkleur als het product dat wordt gepresenteerd. Het product “springt” dankzij het volume gecreëerd door de 3D-technieken. Het ziet er eigenlijk vrij goed uit.

Metalen elementen

Als toevoeging aan heldere kleuren komen metalen elementen de wereld van grafisch ontwerp binnen om het “Wow” -effect te creëren. Vaak gecombineerd met andere hete trends zoals 3D-composities en creatieve typografie, brengt deze trend het effect van een real-life compositie.

Kleurovergangen / verlopen

Toen Instagram in 2016 van logo veranderde in een kleurrijk verloop, dacht niemand dat deze trend zo groot zou worden. Het was nog maar het begin van zijn opkomst. Ondanks het feit dat internet niet zeker was over deze ontwerp techniek (iedereen was toen al gek op vlak en ‘material design’), zien we hier meer en meer van deze kleurrijke hellingen.

Artistieke illustraties

Handgetekende illustraties

Aangepaste, handgetekende illustraties zijn altijd in opkomst. Elk ontwerp is een kunstwerk gemaakt met veel talent en verbeeldingskracht. Daarom kunnen illustraties nooit uit de mode raken.

Als het gaat om grafisch ontwerp, brengen illustraties altijd een speciale unieke sfeer aan het stuk. In 2018 worden illustraties gepresenteerd in combinatie met andere grafische ontwerp trends zoals negatieve ruimte, 3D-structuren, de ‘dubbele’ trend en meer.

Illustraties over foto’s

Een interessante trend voor 2018 is het combineren van foto’s met digitale tekeningen. Deze techniek verhoogt het effect van de foto en geeft de compositie een nieuwe edgy look. Voor de merken die gewone foto’s veel te saai vinden, is dit de juiste trend!

Papercut-illustraties

Een van de nieuwste grafische ontwerp trends 2018 zijn papercut illustraties. Geïnspireerd door echte papier snijkunst, wint deze trend snel aan. Papercut illustraties creëren composities die zijn gemaakt van verschillende lagen papier, wat betekent dat diepte en specifieke structuren elementen zijn die u moet hebben.

Als we grafische designtrends 2018 in drie woorden moeten beschrijven, zouden deze – allesbehalve saai zijn. Het jaar van digitale grafische gekte brengt fascinerende, boeiende, niet-van deze wereldontwerpen die we alleen maar kunnen bewonderen. Deel gerust je eigen digitale kunstcreaties volgens de laatste trends, evenals je gedachten in de onderstaande opmerkingen!