Skip to main content

Webdesign is altijd in beweging. Nieuwe technologieën, veranderende behoeften en trends zorgen ervoor dat websites er steeds anders uitzien. In 2024 zien we een aantal trends die de manier waarop we websites ontwerpen en gebruiken verder zullen veranderen. Zo wordt er meer aandacht besteed aan snelheid, typografie en nog veel meer. Laten we eens kijken naar de belangrijkste webdesigntrends voor 2024.

Snelheidsoptimalisatie en Core Web Vitals

In 2024 is het belangrijker dan ooit dat websites snel laden. Google heeft Core Web Vitals geïntroduceerd, een set regels voor het meten van de gebruikerservaring. Webdesigners moeten zich richten op het verbeteren van de laadtijden, interactie en visuele stabiliteit van hun websites om aan deze regels te voldoen. Dit betekent dat ze gebruik moeten maken van snellere servers, minder HTTP-verzoeken moeten doen en afbeeldingen efficiënter moeten comprimeren.

 

Responsieve ontwerpen evolueren naar ‘Device-Agnostic’ benaderingen

Responsief webdesign, dat zich aanpast aan verschillende schermformaten, is al de norm. In 2024 gaat deze benadering verder naar een meer device-agnostische aanpak. Dit betekent dat ontwerpen niet alleen reageren op verschillende schermgroottes, maar ook op verschillende soorten apparaten, zoals AR-brillen, smartwatches en zelfs spraakgestuurde interfaces.

Webdesigners zullen streven naar flexibele ontwerpoplossingen die naadloos werken op verschillende apparaten en interfaces. Dit kan resulteren in meer gebruik van vloeiende en dynamische lay-outs met behulp van CSS Grid en Flexbox, gecombineerd met de nieuwste CSS-mogelijkheden, zoals Container Queries, om inhoud te laten schalen op basis van de beschikbare ruimte, ongeacht het apparaat.

Geavanceerd gebruik van typografie en variabele lettertypen

Typografie is altijd belangrijk geweest voor webdesign, maar in 2024 gaat het nog een stapje verder. Variabele lettertypen, die ontwerpers meer controle geven over de lettergrootte, het gewicht en de stijl, worden steeds populairder. Dit geeft ontwerpers meer vrijheid om mooie en leesbare typografische lay-outs te maken.

Daarnaast zien we een toename in het gebruik van op maat gemaakte typografie en kunstmatige intelligentie (AI). AI kan helpen om unieke typografie te genereren voor websites. Dit zorgt voor een sterkere merkidentiteit en een mooiere uitstraling.

De belangrijkste trends in typografie voor 2024 zijn dus variabele lettertypen, op maat gemaakte typografie en AI. Deze trends zullen webdesign nog aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker maken.

 

Donkere modus en verbeterde kleurencontrasten

Donkere modus, een interface met een donkere achtergrond en lichtere tekst en elementen, is populair geworden vanwege de voordelen zoals verminderde oogvermoeidheid en een betere leesbaarheid in omgevingen met weinig licht. In 2024 zal donkere modus verder geïntegreerd worden in webdesign, niet alleen als een esthetische keuze, maar ook vanwege zijn functionele voordelen.

Daarnaast wordt een verbeterd gebruik van kleurencontrasten cruciaal voor toegankelijkheid. Webdesigners zullen zich richten op het toepassen van contrastrijke kleurenschema’s om de leesbaarheid en bruikbaarheid voor alle gebruikers te verbeteren, ongeacht eventuele visuele beperkingen.

3D en Immersieve ervaringen

De integratie van 3D-elementen in webdesign zal in 2024 naar verwachting verder groeien. Door de opkomst van krachtigere apparaten en browsermogelijkheden worden 3D-elementen gemakkelijker te implementeren, waardoor websites een meer interactieve en immersieve ervaring bieden.

Webdesigners zullen zich richten op het gebruik van 3D-afbeeldingen, animaties en zelfs volledige 3D-modellen om gebruikers te betrekken en een gedenkwaardige ervaring te bieden. Dit kan variëren van productweergaven in e-commerce tot virtuele rondleidingen en educatieve inhoud met een meer realistische en meeslepende uitstraling.

Voice User Interfaces (VUI) en Conversational Design

Met de voortdurende groei van spraakgestuurde apparaten zullen Voice User Interfaces (VUI) een grotere rol gaan spelen in webdesign. Ontwerpers zullen zich richten op het creëren van conversational design, waarbij de gebruiker op natuurlijke wijze kan communiceren met de website door middel van spraakopdrachten.

Dit omvat niet alleen spraakgestuurde navigatie, maar ook de integratie van chatbots en virtuele assistenten om gebruikers te helpen bij het vinden van informatie en het uitvoeren van acties op een website.

Duurzaam webdesign

Duurzaamheis is natuurlijk hét trendwoord van de afgelopen tijd en in 2024 zal dit niet anders zijn. Het verminderen van de ecologische voetafdruk van websites wordt steeds belangrijker. Dit kan worden bereikt door zuiniger om te gaan met bronnen, het minimaliseren van overbodige code, het gebruik van groene hostingoplossingen en het optimaliseren van energieverbruik.

Conclusie

Webdesign in 2024 wordt een jaar van spannende ontwikkelingen. De voortdurende vooruitgang in technologie en de veranderende behoeften van gebruikers zorgen voor nieuwe trends die het weblandschap blijven vormgeven en verbeteren. Snelheidsoptimalisatie, geavanceerd gebruik van typografie, responsief ontwerp, 3D-immersieve ervaringen en duurzaamheid zijn allemaal trends die we in 2024 kunnen verwachten.

De focus op het verbeteren van de gebruikerservaring, toegankelijkheid en milieubewustzijn zal de drijvende kracht zijn achter deze evolutie. Webdesigners zullen zich moeten blijven innoveren en aanpassen om te voldoen aan de steeds veranderende eisen en verwachtingen van gebruikers en de technologische ontwikkelingen. Deze voortdurende evolutie is wat webdesign zo spannend maakt. Het is een vakgebied dat altijd in beweging is en nieuwe mogelijkheden biedt om websites te ontwerpen die gebruiksvriendelijk, toegankelijk en duurzaam zijn.

Getriggered door dit artikel?

Wil jij je website updaten of zoek je een compleet nieuw concept?
Wij kunnen je helpen! Neem contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact op