Skip to main content

In plaats van nieuwe camera’s uit te brengen voor CES 2021, doet Canon iets anders: je foto’s laten maken vanuit de ruimte. Het bedrijf heeft een interactieve site onthuld waarmee je zijn CE-SAT-1-satelliet, uitgerust met een licht gemodificeerde 5D Mark III DSLR, kunt gebruiken om gesimuleerde foto’s te maken van locaties zoals New York City, de Bahama’s en Dubai.

Canon lanceerde de microsatelliet ter grootte van een wijnvat in juni 2017. Het bevat een EOS 5D Mark III-camera die is uitgerust met een 40 cm Cassegrain-type (spiegel) 3720 mm-telescoop. Het draait in een baan van 600 km (375 mijl) en biedt ongeveer een 36-inch grondresolutie binnen een frame van 3×2 mijl, beweert Canon. (Daarentegen kan de satelliet met de hoogste resolutie ter wereld, WorldView-4, een resolutie tot 12 inch halen.) Het bevat ook een PowerShot S110 voor bredere beelden.

Met de interactieve demo kun je foto’s maken vanaf meerdere locaties, waarbij elke opname de locatie en hoogte van de afbeelding laat zien. Het maakt echter gebruik van vooraf vastgelegde afbeeldingen, dus je maakt niet echt live of unieke foto’s. Als het live was, zou CE-SAT-1 met bijna 27.000 mijl per uur rond de aarde vliegen en in iets meer dan anderhalf uur rond de aarde cirkelen. De demonstratie geeft u echter wel een idee van de mogelijkheden en resolutie van de satelliet.

‘Story telling’ wordt gedaan door astronaut Marsha Ivins, die het doel en ontwerp van de satelliet uitlegt. De microsatellieten zijn veel kleiner en goedkoper dan gewone satellieten, en Canon hoopt tegen 2030 een miljardenbedrijf rond hen op te bouwen. Na de lancering van de CE-SAT-1 in 2017 probeerde Canon afgelopen zomer een bijgewerkte CE-SAT-1B te lanceren. Hij ging echter verloren toen de Electron-raket van RocketLab kort na de lancering het begaf.