Skip to main content

De snelheid van je WordPress-website is belangrijk voor zowel je bezoekers als voor je zoekmachineranking. Snelle websites zijn prettiger om te gebruiken en worden sneller door zoekmachines geïndexeerd. In dit artikel geven we je 10 tips en trucs om de snelheid van je WordPress-website te verbeteren.

1. Gebruik caching
Caching is een techniek waarmee de inhoud van je website tijdelijk wordt opgeslagen in de cache van de bezoeker’s browser. Hierdoor hoeft de website de inhoud niet elke keer opnieuw te laden, wat de laadtijd aanzienlijk kan verbeteren. Er zijn verschillende caching-plugins beschikbaar voor WordPress. Enkele populaire opties zijn:

2. Gebruik compressie
Compressie is een techniek waarmee de grootte van bestanden wordt verkleind. Dit kan de laadtijd van je website verbeteren, omdat de bestanden sneller over het internet worden verzonden. Er zijn twee soorten compressie die je kunt gebruiken:

  • Gzip-compressie
  • Brotli-compressie

Gzip-compressie is de meest ondersteunde vorm van compressie. Brotli-compressie is een nieuwere techniek die in sommige gevallen tot betere resultaten kan leiden. Brotli heeft een betere compressieverhouding (d.w.z. het produceert kleinere gecomprimeerde bestanden) op elk compressieniveau. Hoewel GZIP Brotli meestal op snelheid verslaat, zijn de resultaten afhankelijk van het niveau waarop je comprimeert.

3. Gebruik een CDN
Een CDN (Content Delivery Network) is een netwerk van servers dat over de hele wereld is verspreid. Wanneer een bezoeker van je website een bestand opvraagt, wordt het bestand vanaf de server geserveerd die het dichtstbij de bezoeker is. Dit kan de laadtijd van je website aanzienlijk verbeteren, vooral als je veel bezoekers uit verschillende landen hebt. Er zijn verschillende CDN’s beschikbaar die je kunt gebruiken met WordPress. Enkele populaire opties zijn:

4. Optimaliseer je afbeeldingen
Afbeeldingen zijn vaak de grootste bron van vertraging op een website. Je kunt de snelheid van je website verbeteren door je afbeeldingen te optimaliseren. Hier zijn enkele tips voor het optimaliseren van je afbeeldingen:

  • Verklein de afbeeldingsgrootte
  • Gebruik het juiste bestandsformaat
  • Verwijder metadata

5. Verwijder onnodige plugins
Plugins kunnen een grote invloed hebben op de snelheid van je website. Als je plugins niet gebruikt, is het verstandig om ze te verwijderen. Gebruik een plugin-checker om te zien welke plugins je niet gebruikt. Enkele populaire plugin-checkers zijn:

6. Gebruik een snelle server
De server die je hostingprovider gebruikt, heeft ook een invloed op de snelheid van je website. Kies voor een server met voldoende capaciteit en een goede uptime.

7. Houd je website up-to-date
WordPress en de plugins die je gebruikt, worden regelmatig geüpdatet. Updates kunnen beveiligingsproblemen oplossen en prestatieverbeteringen bieden. Zorg ervoor dat je je website altijd up-to-date houdt. Op zoek naar WordPress onderhoud?  Ook hier kunnen wij je voorzien!

8. Gebruik een snellere hostingprovider
De hostingprovider die je gebruikt, heeft ook een invloed op de snelheid van je website. Kies voor een hostingprovider die zich richt op snelheid en performance.

9. Gebruik een snellere webbrowser
Ook de webbrowser van je bezoekers kan een invloed hebben op de snelheid van je website. Zorg ervoor dat je bezoekers een recente versie van een snelle webbrowser gebruiken.

10. Test de snelheid van je website
Het is belangrijk om regelmatig de snelheid van je website te testen. Zo kun je zien of je verbeteringen hebt aangebracht. Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je de snelheid van je website kunt testen. Enkele populaire opties zijn:

Getriggered door dit artikel?

Je eigen website zo traag als stroop? Wij kunnen je helpen!
Neem contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact op