Skip to main content

De snelle groei van technologie heeft de manier waarop we met onze apparaten en digitale omgevingen omgaan drastisch veranderd. Voice User Interfaces (VUIs) hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen communiceren met technologie, waardoor natuurlijke taal en gesproken commando’s worden gebruikt om taken uit te voeren. Dit artikel duikt diep in de geschiedenis, het gebruik, de huidige ontwikkelingen en de impact van VUIs op webontwerp en alledaags gebruik.

Geschiedenis van Voice User Interfaces

De Vroegste Uitbarstingen

De wortels van VUIs gaan terug tot de jaren 1950, toen wetenschappers en onderzoekers begonnen te experimenteren met spraakherkenning. Bell Laboratories ontwikkelde een van de eerste systemen, genaamd “Audrey”, dat cijfers van één spreker kon herkennen. Het was echter beperkt in zijn vermogen om verschillende stemmen te begrijpen.

Hoewel Audrey’s vaardigheid beperkt was tot cijfers, werd het gezien als een technologische doorbraak. Audrey was ook geen klein apparaat zoals je dat tegenwoordig vaak ziet; Audrey was 1,80 meter lang en had een groot en nogal ingewikkeld analoog circuitsysteem.

Tijdens de creatie van Audrey was er een invoer- en uitvoerprocedure zoals die vandaag de dag wordt gebruikt in moderne VUI-apparaten. Eerst reciteerde een spreker een cijfer of cijfers in een telefoon en zorgde ervoor dat er tussen elk woord een pauze van 350 milliseconden zat. Vervolgens luisterde Audrey naar de input van de spreker en sorteerde met behulp van spraakprocessen de spraakklanken en patronen om de input te begrijpen. Audrey reageerde dan zichtbaar door met een licht te knipperen, zoals moderne VUI-apparaten.

Hoewel Audrey de cijfers kon onderscheiden, kon Audrey niet universeel ieders stem of taalstijl begrijpen en kon ze alleen reageren op een bekende spreker. Helaas was dit geen functie zoals de moderne VUI in apparaten. Audrey was simpelweg niet geavanceerd genoeg en had een bekende spreker nodig om een cijferherkenningsnauwkeurigheid van 97 procent te behouden. Bij een paar andere aangewezen luidsprekers was de nauwkeurigheid van Audrey 70-80 procent, maar veel minder bij andere luidsprekers waarmee ze niet vertrouwd was.

Waarom werd Audrey überhaupt opgericht als handmatig bellen met drukknoppen goedkoper en gemakkelijker was om mee te werken? Herkende spraak vereist minder bandbreedte (minder frequenties voor het verzenden van een signaal) dan de oorspronkelijke geluidsgolven in een telefoon. Het zou ook praktischer zijn om het dataverkeer via draden en toekomstige technologie te verminderen.

Groei en Uitdagingen in de Jaren ’90

In de jaren 90 kwamen bedrijven als IBM en Dragon Systems met spraakherkenningstechnologie voor consumenten. Deze systemen, hoewel baanbrekend, werden geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen, zoals beperkte vocabulaires en accuratesse in herkenning. Dit belemmerde brede acceptatie van VUIs.

Doorbraak in de 21e Eeuw

De opkomst van kunstmatige intelligentie en machine learning heeft de evolutie van VUIs in een stroomversnelling gebracht. Met bedrijven als Amazon (Alexa), Apple (Siri), Google (Assistant) en Microsoft (Cortana) zijn VUIs geëvolueerd tot meer geavanceerde, contextgevoelige systemen met een bredere woordenschat en verbeterde spraakherkenning.

Zeker, hier is een beknopte samenvatting van de spraakassistenten van Amazon (Alexa), Apple (Siri), Google (Assistant) en Microsoft (Cortana):

Amazon’s Alexa:

 • Ontwikkeld door Amazon, Alexa is de spraakassistent van de slimme luidspreker Echo.
 • Het biedt een breed scala aan vaardigheden en integraties, waardoor gebruikers taken kunnen uitvoeren, vragen kunnen stellen, slimme apparaten kunnen bedienen en meer.
 • Alexa maakt gebruik van vaardigheden van derden via de Alexa Skills Kit, waardoor ontwikkelaars nieuwe functionaliteiten kunnen toevoegen.

Apple’s Siri:

 • Siri is de spraakassistent van Apple, beschikbaar op iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en HomePod.
 • Het kan taken uitvoeren, informatie verstrekken, berichten dicteren, en apparaten bedienen met spraakopdrachten.
 • Siri maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om contextueel relevante informatie te verstrekken.

Google’s Assistant:

 • Google Assistant is beschikbaar op een breed scala aan apparaten, waaronder smartphones, slimme speakers en slimme apparaten.
 • Het biedt functies vergelijkbaar met andere assistenten, zoals het uitvoeren van taken, het beantwoorden van vragen, het beheren van agenda’s en het bedienen van slimme apparaten.
 • Google Assistant maakt gebruik van Google’s krachtige zoekalgoritmes en AI voor accurate en contextueel relevante antwoorden.

Microsoft’s Cortana:

 • Cortana is ontwikkeld door Microsoft en oorspronkelijk geïntegreerd in Windows-besturingssystemen en later beschikbaar gesteld op andere platforms.
 • Het kan taken uitvoeren, agenda’s beheren, locatiegebaseerde herinneringen instellen en informatie verstrekken.
 • Cortana integreert met Microsoft-diensten zoals Office 365 en Outlook, en biedt productiviteitsgerichte functies.

Elke spraakassistent heeft zijn eigen unieke kenmerken, integraties en voordelen, maar ze streven allemaal naar het vergemakkelijken van interacties tussen gebruikers en technologie door middel van spraakopdrachten en kunstmatige intelligentie.

Het Gebruik van Voice User Interfaces

Toepassingen in Verschillende Sectoren

VUIs worden nu gebruikt in diverse sectoren, waaronder:

 • Domotica: VUIs worden gebruikt om slimme apparaten in huis aan te sturen, zoals slimme thermostaten, verlichting en beveiligingssystemen.
 • Klantenservice: Veel bedrijven gebruiken spraakgestuurde systemen om klanten te helpen bij het verkrijgen van informatie of het oplossen van problemen.
 • Gezondheidszorg: Artsen gebruiken VUIs voor het vastleggen van notities en rapportages, en patiënten gebruiken spraakgestuurde technologieën voor gezondheidsgerelateerde informatie.

Adoptie en Acceptatie

Hoewel VUIs steeds meer gebruikt worden, is de adoptie nog niet universeel. Er zijn nog steeds uitdagingen met betrekking tot privacy, beveiliging en gebruikerservaring die de volledige acceptatie van VUIs kunnen belemmeren.

Huidige Ontwikkelingen in VUIs

 • Verbeterde Natuurlijke Taalverwerking
  Dankzij geavanceerde algoritmes voor natuurlijke taalverwerking worden VUIs steeds beter in het begrijpen van context, intenties en dialecten. Dit heeft de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk verbeterd.
 • Multimodale Interfaces
  De opkomst van multimodale interfaces – waarbij spraak, aanraking en gebaren worden gecombineerd – opent nieuwe mogelijkheden voor gebruikers om op diverse manieren met systemen te interacteren.
 • Integratie in Diverse Apparaten
  Naast smartphones en slimme speakers worden VUIs geïntegreerd in een breed scala aan apparaten, zoals auto’s, wearables, huishoudelijke apparaten en zelfs industriële machines.

Impact op Webontwerp en Algemeen Gebruik

 • Veranderingen in Webontwerp
  Met de groei van VUIs moeten webontwerpers rekening houden met spraakgestuurde interacties. Dit omvat het begrijpen van natuurlijke taal, het optimaliseren van content voor gesproken zoekopdrachten en het ontwikkelen van spraakgeoptimaliseerde gebruikerservaringen.
 • Gebruikerservaring en Toegankelijkheid
  VUIs hebben de potentie om de toegankelijkheid van digitale diensten te verbeteren. Mensen met beperkingen die moeite hebben met traditionele interfaces, kunnen profiteren van spraakgestuurde systemen.
 • Verandering in Gedragspatronen
  Het toenemende gebruik van VUIs kan leiden tot veranderingen in gebruikersgedrag. Mensen zullen meer geneigd zijn om gesproken zoekopdrachten te gebruiken, wat op zijn beurt invloed zal hebben op zoekmachineoptimalisatie en contentcreatie.

Conclusie

Voice User Interfaces hebben een opmerkelijke evolutie doorgemaakt, van experimentele spraakherkenningssystemen tot geavanceerde AI-gestuurde assistenten. Hun invloed op webontwerp en algemeen gebruik is significant en blijft zich ontwikkelen. Met voortdurende verbeteringen in technologie zullen VUIs waarschijnlijk een nog prominentere rol spelen in onze interactie met digitale systemen en omgevingen.

Dit artikel biedt slechts een glimp van de uitgebreide wereld van VUIs. De voortdurende vooruitgang belooft een boeiende toekomst waarin gesproken interacties een integraal onderdeel zullen worden van ons dagelijks leven.